Az ázsiai vendégmunkások térnyerése Magyarországon

Az Aarenson napi gyakorlatában gyakran elhangzik a kérdés – a külföldi vendégmunkások, munkavállalók mikor érkezhetnek meg cégünkhöz? Lehetne azonnal? – hiszen nagyon hiányzik a munkaerő!
Ilyenkor vagyunk kénytelenek elmondani: az azonnalra kicsit várni kell. Hogy miért, arra a távolság, a gondos kiválasztás, a rárakódó adminisztrációs terhek adnak érdemi választ.

A toborzás folyamata

A toborzás folyamata

Az elmúlt egy-két év során a vendégmunkások összetétele jelentős változáson ment keresztül Magyarországon. Míg korábban a kelet-európai országokból érkezők domináltak, mára kimondható, hogy a vendégmunkások túlnyomó többsége Ázsiából érkezik. Vietnám, Indonézia és más távol-keleti országok munkaerői egyre nagyobb szerepet kapnak, ám a munkavállalási folyamat jóval bonyolultabb és hosszabb lett.

Miért Ázsiából érkezik a legtöbb vendégmunkás?

Az ázsiai országokban jelentős számú munkavállaló várja a lehetőséget, hogy Európában dolgozhasson. Az alacsonyabb bérek és a magasabb munkanélküliségi arányok miatt sok ázsiai munkás keres külföldi munkalehetőségeket. Magyarország, mint az Európai Unió egyik fejlődő gazdasága, egyre vonzóbb célponttá válik számukra.

Azonban nem elegendő, hogy a munkavállalók egyszerűen szándékoznak dolgozni Európában. Számos szakmai és adminisztratív eljáráson kell keresztülmenniük, mielőtt megkapják a szükséges munkavállalási engedélyt.

A toborzás folyamata?

Az ázsiai munkavállalók toborzása összetett és időigényes feladat. Bár Ázsiában bőven található szabad munkaerő, a kiválasztási folyamatot Magyarországon a szakmai szempontok és a megrendelő igényei szerint végzik. Nem elég pusztán a jelentkezők száma, fontos, hogy a megfelelő minőségű munkaerőt válasszuk ki.

A toborzás során interjúkat készítenek a jelöltekkel, szakmai teszteken kell részt venniük, valamint különböző képességeik és tapasztalataik alapján értékelik őket. Az alapos kiválasztási folyamat biztosítja, hogy a vendégmunkások hosszú távon is beváljanak és hatékonyan dolgozzanak magyarországi munkaadóik számára.

A munkavállalási engedély megszerzésének folyamata

A munkavállalási vízum megszerzése szintén egy időigényes és részletekbe menő eljárás. A harmadik országbeli munkavállalók esetében számos hivatalos dokumentumot kell benyújtani, valamint szigorú ellenőrzéseken kell átesniük. A magyar hatóságok alapos vizsgálatot végeznek annak érdekében, hogy csak azok a munkások kapjanak engedélyt, akik megfelelnek a követelményeknek és a munkaköri elvárásoknak.

Bár a folyamat hosszadalmas, széles körben egyetértés van abban, hogy ez szükséges a munkaerőpiac védelme és a megbízható munkaerő biztosítása érdekében. A hatóságoknak időre van szükségük ahhoz, hogy minden jelentkezőt alaposan megvizsgáljanak, így a vállalkozásoknak türelemmel kell várniuk, míg az új munkavállalók megérkeznek.

Mit tehetnek a vállalkozások a munkaerő megérkezéséig?

Amíg a toborzási folyamat és a vízum megszerzése zajlik, a vállalkozásoknak fel kell készülniük a vendégmunkások fogadására. Ez magában foglalhatja a munkahelyi képzési programok előkészítését, a szállás biztosítását, valamint a munkavállalók beilleszkedésének támogatását.
A hosszú távú siker érdekében fontos, hogy a vállalkozások időben megkezdjék a felkészülést, így amikor a munkavállalók megérkeznek, azonnal munkába tudnak állni, és hatékonyan tudnak részt venni a mindennapi munkavégzésben.

Összegzésképpen

Az ázsiai vendégmunkások térnyerése Magyarországon nem véletlen. A globalizáció és a munkaerőpiaci kihívások hatására egyre több ázsiai munkás érkezik, akik fontos szerepet töltenek be a magyar gazdaságban. Bár a toborzási és munkavállalási folyamat időigényes és részletekbe menő, ezek a lépések szükségesek ahhoz, hogy megbízható és hosszú távon is hatékony munkaerő kerüljön az országba, így az Ön cégéhez is.

A témánknak hátteret adó írásokból ajánljuk: