A vendégmunkás toborzástól a munkahelyi létig

Az Aarensonnál sok éves tapasztalatot gyűjtöttünk be és igyekeztünk meghatározni a külföldi munkaerő toborzás és alkalmazás neuralgikus pontjait, köztük a vendégmunkás fluktuációt.
Már két évvel ezelőtt is nyilvánosan gorcső alá vettük az egyik ilyen fájó jelenséget, az ázsiai munkaerő fluktuációját a HR magazinban. Hogyan csökkentsük az ázsiai vendégmunkások fluktuációját?

Fluktuációs ok: ugródeszka effektus

Egyik okaként azt láttuk, hogy néhányan ugródeszkának tekintették a magyar vízumot, amelyről ugorva szinte azonnal elugrottak nyugatra, a hazai HR-esek legnagyobb bosszúságára.

Abban az írásunkban így írtuk le a problémát:

„Számunkra az ázsiai toborzásban eltöltött évek alatt világossá vált, hogy a legnagyobb szakmai kihívás az ázsiai munkaerő fluktuációjának csökkentése. Nincs annál frusztrálóbb, és üzletileg, szakmailag nagyobb öngól, mint amikor hónapok munkájának köszönhetően megérkezik egy nagyobb létszám, amely jelentős része ahelyett, hogy munkába állna a szerződött cégnél, egyszerűen napokon belül köddé válik.”

Ám akkor is a megoldásra koncentráltunk, három területen tapasztaltuk megfoghatónak a becserkészett munkaerő megőrzését, amit egy ábrán szemléltethetünk:

A fluktuáció elleni lépések

Ma is így gondoljuk, ezt tekintjük a lényegnek, de azért tudjuk még ennél is plasztikusabbá tenni.

A vendégmunkás fluktuáció (munkavállalói elvándorlás) megállítása, illetve csökkentése több tényező összehangolt kezelésével lehetséges. Az alábbiakban sorra vehetünk néhány lehetséges intézkedést, amelyet egy cég vagy szervezet megfontolhat a fluktuáció mérséklésére.

1. Versenyképes bérek és juttatások

  • Versenyképes fizetések: A vendégmunkások általában olyan munkahelyeket keresnek, ahol a fizetések az ágazati átlagnál magasabbak, vagy legalábbis a versenytársakkal egy szinten vannak.
  • Extra juttatások: Olyan béren kívüli juttatások, mint egészségbiztosítás, lakhatási támogatás, utazási támogatás, egyéb juttatás segít megtartani a munkavállalókat.

2. Munkakörnyezet javítása

  • Biztonságos és egészséges munkakörnyezet: A vendégmunkások különösen értékelik, ha a munkahely tiszta, biztonságos és fizikai munkához szükséges védőfelszerelés áll rendelkezésre.
  • Kellemes munkahelyi légkör: A tisztelet és az elfogadás elősegíti a dolgozók elköteleződését. A vezetőség és munkatársak közötti jó kommunikáció és a befogadó kultúra csökkentheti az elvándorlást.

3. Szakmai fejlődési lehetőségek biztosítása

  • Oktatás és képzések: A dolgozók számára kínált tréningek és fejlesztési programok abban, hogy értékesebbnek és elismertebbnek érezzék magukat.
  • Előrelépési lehetőségek: A világos karrierút vagy előrelépési lehetőségek szintén motiválják a vendégmunkásokat, hogy hosszú távon a cégnél maradjanak.

4. Rugalmas munkakörülmények

  • Rugalmas munkaidő: Ha a munkáltató lehetővé teszi a rugalmas munkaidőt, különösen olyan munkakörnyezetben, ahol ez megvalósítható, az vonzóbbá teszi az adott munkahelyet.
  • Távoli munkavégzés: Bár a vendégmunkások esetében ez ritkább, bizonyos szektorokban (pl. technológia, irodai munka) a távmunkalehetőség is motiváló lehet.

5. Társadalmi beilleszkedés támogatása

  • Közösségépítés: A vendégmunkások gyakran távol vannak a családjuktól és otthonuktól, így fontos, hogy a munkahelyet és támogató közösséget nyújtson nekik. Szervezett közösségi programok, események elősegítik a beilleszkedést.
  • Mentális támogatása: A pszichológiai támogatás, illetve a stresszkezelési tréningek az egészségnek abban, hogy a dolgozók jobban érezzék magukat és elkötelezettek maradjanak.

6. Kommunikáció és visszajelzés

  • Rendszeres visszajelzés: A dolgozók értékelik, ha a munkájukat elismerik, és lehetőségük van visszajelzést adni. A nyitott kommunikáció és a problémák kezelésének csökkentése az elvándorlást.
  • Dolgozói elégedettségmérés: Rendszeres felmérésekkel lehet mérni a munkavállalói elégedettséget, és ez alapján cselekedni, hogy a munkavállalók igényeit és elvárásait jobban megtalálja a céges célokkal.

7. Célzott toborzás és onboarding

  • Megfelelő toborzás: Ha a vállalat toborzásnál figyel arra, hogy az új munkavállalók jól illeszkedjenek a szervezet kultúrájába, az csökkentheti az elvándorlás kockázatát.
  • Hatékony betanítás (onboarding): A jól felépített betanítási folyamat segíti a munkavállalók gyorsabb beilleszkedését, és nagyobb valószínűséggel maradnak hosszú távon a cégnél.

Mindehhez a vállalatok, a kisebb-nagyobb cégek egyaránt számíthatnak az Aarenson csapatára!

A vendégmunkás alkalmazás témában további írásokat ajánlunk: